Brabants Dagblad: Tramhuys knipoogt naar het verleden


In voormalig café D’n Bes aan de Hoofdstraat in Schijndel opent 26 maart eetcafé Tramhuys de deuren. Het etablissement diende begin vorige eeuw als tramhalte maar bovenal als warm nest voor het bloeiende verenigingsleven destijds.

Oude tijden herleven want het Schijndelse tramhuis keert terug. Heemkundekring Schijndel deed een flinke duit in het zakje wat betreft de historische elementen van het nieuwe eetcafe. Hens van Schie van de heemkundekring: “Dit is de mooiste locatie van Schijndel, het pand stamt uit 1832. Begin vorige eeuw huisden hier biljartclubs en zangverenigingen en kwam men hier voor informatie over de oogst, de Spaanse griep en noem maar op. Duivenmelkers hadden hier hun thuisbasis voor wedstrijden en keuringen; dan stonden die beestjes hier in kistjes op tafel.” ‘Hier’ is in de zaal achter het café, die decennia lang geen daglicht zag. Nu: metershoge ramen met uitzicht op de grote terrastuin.

Niet alleen de donkere zaal transformeerde naar sfeervolle feestzaal, het voorste gedeelte is eveneens grondig aangepakt. Er is zelfs een coupé waar de natjes en droogjes geserveerd worden. In de vloer liggen de originele tramrails verzonken. Van Schie: “De rails zijn jaren geleden als talud langs de sloot van een weiland gelegd. Inmiddels waren ze diep weggezakt. Die drie meter ijzer sjouwen was loodzwaar; dat ze dat ooit met de hand gelegd hebben! De Hoofdstraat ligt vol met neprails, de enige echte liggen hier binnen.”

Mirthe Janus ontwierp de boel: “In het logo, de inrichting en de historische foto’s, overal komt het oude tramhuis tot leven. Een horecaproject had ik nog nooit gedaan, dus ik dacht ‘nu ff ballen hebben en erop af stappen’.“ Vrijblijvend maakte ze voor uitbaters en broers Jasper en Bernard van der Heijden een ontwerp. Jasper van der Heijden: “We hebben het even afgehouden. Maar toen Mirthe met haar plan kwam, was ik gelijk verkocht. Het moet geen museum worden maar een dikke knipoog naar het verleden. Niet alles is uiteindelijk gerealiseerd, zo bleek de doorkijk naar de kelder te kostbaar. Het terras met de kastanjebomen is in de volksmond het mooiste terras van Schijndel. Dat leent zich goed voor wat we gaan doen: kleine gerechten en speciale bieren en wijnen serveren.”

De stoomtram van Tramweg-Maatschappij De Meijerij tufte vanaf 1899 tussen Sint-Oedenrode en Den Bosch en deed in Schijndel onder meer Tramhuis Van Veghel aan, tot de lijn opgebroken werd in 1936.